KURS MOD VERDEN
Siden du sidder på denne underside, må det betyde, at du i dit indre kan se dig selv som gast, og måske lige nu sidder og smager på ideen. Er det tilfældet, er vi sindsyg glade for, at du overvejer at komme ombord som besætningsmedlem på Gaia!
Der kan være mange forskellige årsager til et ønske om at være gast, men inden du søger om at blive gast på Gaia, må du meget gerne læse denne side grundigt. Her på siden har vi forsøgt at beskrive livet som gast, og såfremt du kan se dig selv i og som en del af det, der står her, er forudsætningerne for et match mellem dig og livet og fællesskabet ombord på Gaia bedre.
Det er ikke et krav, at du kan sejle på forhånd, men det er et krav, at du har lyst til at lære det. Det vil i hvert fald uden tvivl være en fordel for din egen oplevelse, da en tur på Gaia er langturssejlads og ikke en chartertur. Eksempelvis har alle gaster på tur tjanser ved roret og nattevagter (dog altid sammen med mindst én anden gast). På Gaia lærer du at sejle hands-on, og med en erfaren skipper ved din side, er vilkårene for at blive ferm og kyndig på en sejlbåd rigtig gode.
På grund af uventet vejrskifte eller problemer med båden, kan det ske, at et togt forsinkes eller må lægges om – og måske op til flere gange. Vi kontrollerer (desværre) ikke vejret, så det er vigtigt, at du er forberedt på, at vi som ydmyg sejlbåd lægger under for Moder Naturs luner og vældige krafter. Vi sejler, når vind og vejr tillader det, og derfor er det umuligt for os 100% at være herre over tidsplanen for et givent togt.
På det lavpraktiske plan kan det betyde, at vejret kan medføre ændringer i ruter og destinationer undervejs på togtet, samt at du som gast, udviser fleksibilitet omkring tidspunkterne for på- og afmønstring. Eksempelvis er det en god ide, at have plads i kalenderen på begge sider af togtet for at undgå stress i tilfælde af forsinkelser, og desuden at sørge for at budgettet kan holde til et par ekstra overnatninger på et hotel, hvis det alligevel ikke er muligt at påmønstre båden på den planlagte dato, fordi vejret driller. Vær desuden klar på, at det kan være en god idé at bestille en fleksibel flybillet. Fleksibiliteten i flybilletten kan blive nødvendig, hvis båden - midlertidigt - forhindres i at sejle til det planlagte på- eller afmønstringssted.
Det er ikke kun sejlads, du kommer til at lære noget om som gast. På et togt bor vi 8 mennesker på båden, og selvom Gaia er en 52 fods sejlbåd (svarende til cirka 15 meter), bor vi meget tæt. I dette tætte samvær med alle os andre, vil du utvivlsomt lære noget om dig selv i mødet med andre - og om mødet mellem mennesker generelt. Det kræver noget af os alle at få fællesskabet til at fungere, og "what you give, is what you get", så en positiv gastoplevelse kræver, at du er indstillet på fællesskabet.
Livet som gast kan ikke sættes på formel, men indebærer, at du i hvert fald er indstillet på følgende:
Vi er et kollektiv til havs, og vi deles om alle udgifter og alle arbejdsopgaver ombord. Det sociale liv er derfor en præmis for livet ombord. Når dette er sagt, er det ligeså vigtigt at understrege, at netop fordi det til tider kan være overvældende og krævende, vil der altid være plads til, at du kan trække dig, lade op, tage høretelefonerne på og lytte til din yndlingslyd - eksempelvis i en kahyt eller ude på dækket. Ligeledes er tiden i havn en oplagt mulighed for at tage en tur alene på land, ligesom det også giver mulighed for selvfordybelse og alenetid, hvis du medbringer en notesbog, en tegneblok, et instrument, et kreativt projekt eller lignende på båden, som du kan bruge som 'safe space', når du trænger til at lave noget for dig selv.
Fællesskabet og det fælles er dog en præmis og i centrum for oplevelsen på Gaia. Hvis du ikke kan se dig selv indgå i et kollektiv på de her vilkår, er livet på Gaia sandsynligvis ikke skabt til dig, og vi ønsker vi dig en masse held og lykke med at finde eventyr og oplevelser andetsteds.
Vi løfter i flok og hjælpes ad med at få hverdagen til at fungere: Både humøret og alle opgaverne, der skal klares!
At få hverdagen til at fungere er et fælles ansvar, der indebærer at lave mad, gøre rent, rydde op, have vagttjanser og i det hele taget at gøre båden til et rart sted at være. På togterne vil der være fælles opgaver, der skal løses både før, under og efter de enkelte sejladser. På de længere sejladser laves der vagtplaner for sejlads og madlavning.
Fælles opgaver på togterne omfatter blandt andet:
Alle ting ombord har sin egen plads, og den plads skal de finde igen efter brug, så vi altid ved, hvor de er.
Du får dit eget skab ombord på Gaia til dine private ting.
En båd er et never-ending projekt. Tit og ofte sætter én ting ud, mens en anden går i stykker og noget tredje mangler, og dette uden hensyntagen til om tidspunktet ellers er belejligt, hvilket vil sige også undervejs på et togt. Forvent derfor, at vi nogle gange er nødt til at blive i en havn eller et område, mens vi får repareret tingene eller venter på reservedele, ligesom det kan betyde, at planer bliver udskudt eller lavet om.
Der vil være arbejdsdage ombord på Gaia, hvor alle hjælper til. Dette kan være før vi sejler afsted, eller undervejs på et togt. Eksempelvis kan du få til opgave at trække i snorkel og dykkermaske for at dykke ned og rense skroget, du kan blive bedt om at gribe kost og moppe, og give dæk eller underdæk den helt store omgang, eller måske du har mod på at kaste dig over syarbejde, og hjælpe med for eksempel at sy nye betræk til enten puder eller ror.
Mulighederne er mange, og vil præsentere sig løbende. Helt sikkert er det, at du kommer til at hjælpe med både sjove, sure, nye og gamle tjanser og alle i de smukkeste omgivelser.
Uanset at livet på båd kommer med et hav af forskellige praktiske opgver, der i tide og utide skal ses til, kan vi næsten garantere, at du vil have følelsen af at have markant mere tid mellem hænderne. Dette skal du virkelig huske at nyde! Det er en gave i et travlt eller enten psykisk eller fysisk presset liv, og måske delvist grunden bag dit valg om at sejle afsted: En lyst til at have tiden til at fordybe dig, tage det langsomt, bruge hænderne, være tæt på naturen. Uanset hvad du trænger til, og hvorfor du er med på Gaia, er tiden uden for pligterne din helt egen, og du kan tilbringe den på at lære at læse søkort og styre båden, at læse bøger - enten medbragte eller fra skibsbiblioteket, at strikke eller hækle håndklæder, grydelapper, klude eller noget fjerde, at lytte til podcasts og lydbøger på dækket i solen, at fiske fra båden, at dykke, at rode med andet medbragt legetøj eller at lægge i stilhed på dækket og dufte, smage og lytte til enten havet, roen, vinden eller den magiske kombination af alle tre.
Når vi lægger til i land, har vi mulighed for at snorkle, lave gummibådsræs, spille beachvolley, bygge sandslotte, have lokalkulturelle oplevelser, turist-sightseeing, og hvad vi ellers kan finde på!
Som gast skal du have tanke på dit forbrug, da vand og el - og mad for den sags skyld - ikke er lige så frit tilgængeligt, som vi er vant til det hjemmefra. En del af livet på båd handler om forberedelse, vedligehold og genopfyldning af disse ressourcer.
Gaia har solceller og en generator til at lave strøm. Strømmen skal bruges til alt fra at holde navigationen tændt til at oplyse båden. Vi skal samtidig også kunne holde gang i for eksempel køleskab og fryser – OG vi skal kunne oplade mobiler, kameraer osv. Men ressourcerne fra solcellerne og generatoren rækker ikke i det uendelige, så når det kommer til mobiler og lignende, skal du regne med, at opladning ikke altid er mulig – især om natten, når solen sover.
Ligeledes har vi plads til ca. 1.000 liter vand i tankene på båden, og når man er 8 personer ombord, kræver det, at alle tænker over deres forbrug. Vi lader ikke bare vandet løbe.
Gode råd til at begrænse forbruget af ressourcer på Gaia:
Ja - den famøse søsyge... Sammen med sirener og rom, sømændenes akilleshæl. Ej. Her på Gaia er kaptajnen faktisk mere jaget og plaget af Kinderchokolade og cola. Men søsygen kan vi ikke afskrive som bare en af eventyrfortællingernes børn.
Alle kan blive søsyge, selv os der har sejlet i årevis. Men der er mange ting, du kan gøre for at undgå, at du hænger ud over rælingen en hel eftermiddag eller nat.
Eksempelvis kan du stille dig ved roret og styre båden. På den måde kan din krop og dit hoved bedre følge med i bådens bevægelser, hvilket er en stor hjælp, hvis din mave begynder at brokke sig.
Du kan holde dig selv beskæftiget med en masse små opgaver, så du får tankerne på noget andet end følelsen af at være søsyg.
Og hvis du rammer bunden fuldstændig, og bare har det rigtig skidt, vil du takke dig selv for at have medbragt enten søsygepiller, -armbånd eller -plastre.
Så - pak én eller flere de her tre ting for sikkerheds skyld! Uanset om du plejer at blive søsyg eller ej. Det er godt at have – selv hvis du ikke får brug for det, så har du muligheden for at hjælpe et andet besætningsmedlem, hvis de har det dårligt. Det er god stil!
Sikkerhed er det vigtigste ombord på Gaia og den vigtigste regel er, at det er forbudt at falde i vandet. Det er forbudt at falde i vandet. Det er forbudt at falde i vandet. Det er forbudt at falde i vandet.
Når I ankommer, og før vi tager på længere sejladser, laver vi en briefing om al sikkerheden på båden, herunder redningsveste, livliner, redningsflåde, mand-over-bord med mere.
Alle gaster får en post i vores sikkerhedsprocedure, så alle mand ved, hvad der skal ske, hvis vi for eksempel går på grund eller rammer en uventet storm, og der er selvfølgelig nye, gode sikkerhedsveste til alle mand.
Gennem en 12-års karriere i Forsvaret har kaptajnen Mike rigtig meget praktisk erfaring med førstehjælp, både gennem mange års øvelser og gennem arbejde på felthospital i Afghanistan. Han er derudover trænet i overblik, ledelse og handlekraft.
Færden på båden under farlige forhold er på eget ansvar.
Når vi sejler, er der ikke nødvendigvis de samme spiseregler som derhjemme: For eksempel er det helt socialt acceptabelt at spise kartoffelchips og oreos til morgenmad. Som nævnt er kaptajnen, Mike, svært glad for Kinderchokolade på alle tidspunkter af døgnet.
Vi gør dog vores bedste for at sørge for, at der bliver gjort noget særligt ud af maden, når det er muligt - hvilket er tilfældet det meste af tiden. Morgenmad, frokost og aftensmad laves af det pågældende madlavningsteam, og madplanen og de dertil nødvendige indkøb, planlægger vi i fællesskab. Dette kan i hvert fald være udgangspunktet, og senere på togtet, kan vi beslutte, at det kun er aftensmad og frokost, eller måske udelukkende aftensmad, vi laver og spiser i fælles flok.
Typisk er vi i havn hver dag med let adgang til supermarkeder og frisk frugt, grønt, kød og kage. Der kan dog være nogle tilfælde, hvor vi handler ind til længere perioder, fordi vi ikke kommer i havn et par dage. I de tilfælde er vi nødt til at spare mere på ressourcerne, hvilket måltiderne muligvis må 'lide' under, og fremstilles i simplere form.
Hvis du har fødevareallergier eller andet, vi skal være opmærksomme på, må du meget gerne notere det i din ansøgning.
På Gaia er der absolut nul-tolerance omkring stoffer og narkotika. Det gælder alle former for narkotika på ombord, og når du går i land, så længe du er en del af Gaias besætning.
Hvis myndighederne i de lande, vi besøger, får mistanke om, at der er narkotika på båden, så splitter de den ad, konfiskerer den, og vi risikerer at blive retsforfulgt i det pågældende land. Derfor er konsekvensen af narkotikabesiddelse eller -forbrug, at du øjeblikkelig bliver afmønstret og sat af i nærmeste havn. Sker din afmønstring i forbindelse med narkotika, får du ikke refunderet køjepengene for det togt, du er tilmeldt.
Tobak og alkohol må dog gerne nydes på turen. Du må ryge tobak udenfor ombord, hvis du viser hensyn til resten af besætningen og passer på båden. Hverken cigaret eller aske må komme i nærheden af bådens sejl – så har vi dem ikke ret længe.
Når vi sejler, må besætningen nyde en enkelt øl hver. På samme måde som når du kører bil, kræver sejlads et klart hoved. Når vi til gengæld er sikkert i havn eller ligger for anker, må den ene øl gerne blive til flere!
Du er selv ansvarlig for at skaffe eventuelt visum til din rejse og undersøge andre lokale regler og love. Det er ikke på alle togter, et visum vil være påkrævet, men husk at undersøge det i god tid!
Du kan undersøge det meste på Udenrigsministeriets hjemmeside, men husk også at lokale regler pludselig kan ændre sig, så det er også en god idé at orientere sig på de enkelte landes regeringshjemmesider og lignende.
Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal have visum, og hvilket der i så fald er gældende på netop dit togt.
Det er dit eget ansvar at bestille en rejseforsikring, hvor du er godt dækket ind i hele den periode, togtet varer.
Husk også at sikre dig, at du har de nødvendige vaccinationer. Statens Serum Institut har de vejledninger, du skal bruge for at tjekke, om og hvilke vacciner du skal have inden rejsen.
Medicin
Har du en kronisk sygdom eller tager daglig medicin, så husk at skrive det i din ansøgning også. Husk medicinpas på alt receptpligtig medicin du tager med.
Ombord på båden er der fuldt udstyrede førstehjælpskasser, som vi kender dem.